Пловдив оказва се, е индустриално най-развиващият се регион у нас. За 20 години са инвестирани над 3 милиарда евро. Това го поставя в топ 3 на най-добрите места за инвестиция в Европа, съобщи изпълнителният директор на ресорната агенция Богдан Богданов.

От 2004 година Българската агенция за инвестиции е привлякла близо 30 милиарда лева, което е отворило над 85 хиляди работни места.

54 проекта за два милиарда и 200 милиона лева са в процес на сертифициране и съвсем скоро чрез тях ще се разкрият над 4500 нови работни места.

През последните два месеца чужди компании имат инвестиционни намерения в България за над милиард и 600 милиона лева и предвиждат да отворят нови хиляда работни места.

А от началото на годината са реализирани 11 проекта за над 230 млн. лева и 1500 нови работни места.

Става въпрос за високотехнологични проекти, единият за производство на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е инвестиция за производство на електрически велосипеди край Пловдив“, каза Стефан Савов, заместник-министър на иновациите и растежа.

„Ние имаме много ясен приоритет – да повишим стандарта на живот на българите, да имаме производства с висока добавена стойност и в България да се отварят все повече развойни центрове“, заяви Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.