Четвърто денонощие съществува риск от наводнения в Северозападна България, където обстановката е усложнена. След Хайредин днес беше обявено бедствено положение и в община Брегово. Междувременно започна спешно укрепване на рисковия язовир „Рогозен 1”.

Тази нощ водата приижда с голяма вълна и река Тимок излиза от коритото си. Дълбочината на разлива на места достига 4-5 метра. В момента се оттича обратно в реката през пробив в дигата, разширен спешно от аварийни екипи.

Водата вероятно идва от Сърбия, но няма официална информация какъв е източникът й. Опасенията са, че може да е замърсена с тежки метали.

„Ако тази вода преминава през съоръженията на Мини Бор, тя е замърсена. Помпените станции са в близост, ако се просмуче, става сериозно”, предупреди кметът на Брегово Милчо Лалов.

Стихията е потопила хиляди декари обработваема площ. Под вода е и една от помпените станции на Брегово.

Областният управител на Видин успокоява, че помпената станция е изключена и водата е годна за пиене. Жителите на Брегово обаче настояват да видят изследвания на водата, за да се успокоят.

За шест часа водата е спаднала с общо седем сантиметра. От община Хайредин обявиха, че ще отменят бедственото положение едва когато ситуацията се успокои напълно.

Укрепването на проблемния язовир „Рогозен 1” започна с монтиране на четири сифона за принудително източване на водата през стената. Целта е да заменят помпите на пожарната. Повреденият преливник пък се укрепва със скална маса. През него вода вече не тече.

„Нивото пада, в момента сме спрели едната помпа, дори със спряна помпа е спаднало за един час с два сантиметра нивото на язовира”, обясни главен инспектор Кирил Василев от РД ПБЗН – Враца. 

И макар ситуацията в Врачанско и Мизия да се нормализира, страхът остава.

Къщата на Цветана Русинова рухнала напълно по време на бедствието. След бедствието не може да гледа вода, а от няколко нощи не може и да спи.

Сега жената живее в къщата на децата си.  За своя дом  получила помощ от 400 лева, които стигнали само за цимент. Улицата, на която е живяла, е призрачна –само 3 от къщите все още са обитаеми.