Четвъртата COVID вълна вече е в ход. Половината области в страната са в жълтата зона – 14 от 28. Въпреки че вече сме в „жълтата“ зона, все още не са изпълнени всички показатели за въвеждане на по-строги мерки. Здравните власти припомнят, че всяка област може да реши дали да затегне противоепидемичните мерки.

Какъв е ходът на епидемията към днешна дата?

След почивните дни, традиционно отчитаме по-малко новозаразени  - 272-ма  за последното денонощие. Направени са 6358 теста и така процентът положителни проби се запазва малко по-висок от 4%.

Ако бъде спазен националният план за овладяване на COVID епидемията, много бизнеси би следвало да заработят на 30%.

Планът предвижда хората, които живеят в градове от „жълтата“ зона, да могат да посещават фитнес или спортна зала, но само при от 30% от капацитета им. Фитнес треньорът Мартин Гергов е против. 

„Ако работи на 30% фитнесът, вирусът спира да идва, щом е на 30%, стане ли повече, хоп той идва. Това е едно налагане – някакви тотално безумни ограничения“, коментира Мартин Гергов, шампион по силов трибой и фитнес треньор.

Атлетът не одобрява и мерките в Гърция.

„Там във фитнесите искат да представиш документ, че или си ваксиниран или си си правил PCR тест – иначе не те пускат“.

Мартин казва, че няма да се ваксинира, дори и при затягане на мерките. Любомир пък, който работи в търговията, се имунизира днес - по думите му, за да се чувства спокоен на работното си място.

„За мен не трябва да се затварят бизнесите – икономиката трябва да върви. Ние сме малка фирма, но има ваксинирани, сега дойдохме още няколко човека да се ваксинираме“, обясни Любомир.

Лекари отчитат леко покачване на темпа на имунизация.

За последните 2 дни в центъра по ваксинация на болница „Св. Анна“ са поставени 250 дози ваксина срещу COVID-19.

„В сравнение с началото на лятото, аз виждам ръст – може би, защото минава отпускарският сезон, а и наистина настъпва тази вълна и за това се ваксинират“, съобщи д-р Петков, хирург, дежурен във ваксинационния център.

Според проф. Тодор Кантарджиев планът за справяне с епидемията трябва да бъде следван,  но без свръх строги мерки.

„Когато кажеш – затваряме на 30%, трябва да поемеш политическа  отговорност. Мерките трябва да са навременни, второ - никога крути мерки и никога плашене на хората, трето - винаги обясняване. Просто трябва да има вяра на хората в думите на експертите“, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Според него в момента 10 души с COVID-19 заразяват 13.

А в Пловдив около 500 ресторантьори блокираха следобед възлово кръстовище и поискаха оставките на здравния министър, на главния здравен инспектор и на директора на РЗИ-София. Недоволните се обявяват категорично срещу идеята заведенията да работят с 30% от капацитета си до максимум 23 ч.

Заканиха се и за национални масови блокади, ако в сряда не се постигне споразумение между бранша и здравните власти.