„Това, което трябва до се случи на 9 януари е да мине докладът, който съм пратил в Министерски съвет, да бъде разгледан и ако правителството подкрепи констатациите, Народното събрание да даде мандат на правителството да преговаря. Лично аз смятам, че цената на изтребителите трябва да бъде намалена и въпросите, на които САЩ не са отговорили с аргумента, че е  класифицирана информация, следва да получим ясен отговор на тези въпроси", посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Тогава според него следва да се направи предложение, ако офертата отговаря на нашите интереси, да има предложение за подписване на договор и ратификацията му в Народното събрание.

Според Каракачанов, ако не се отговори на условията, имаме право да преговаряме след това и със следващата държава, чиято оферта важи 12 месеца. 

На въпроса дали не е  проблематично да се пипа фиксираната цена за самолетите в проекта за инвестиционен разход, защото тогава и други компании, които предлагат например „Юрофайтър” и „Рафал” биха могли да влязат във финансовата рамка, Каракачанов обяви, че под пипане разбира цената да се свали надолу. Той обясни, че като мине процедурата през народното събрание, е предложил процедурата по преговори да се води от четирима министри  - на финансите, икономиката, военния и външния министър.

„На много от въпросите с техническите параметри не са подадени отговори,  с аргумента, че решението се взима от конгреса на САЩ и поради факта, че информация се подава след започване на преговори”, така министърът аргументира предложението да се започнат преговори за превъоръжаване с Ф16 от САЩ.

Поне 5-6 важни въпроси са без отговор до момента, уточни той. Дали парламента ще подкрепи предложението му, ще стане ясно след края на депутатската ваканция, допълни Каракачанов.

 Министърът очаква да има консенсус по въпроса за самолетите и да се направи най-добрият избор за бойната авиация, като става дума не само за мисията по така наречения Air Policing (охрана на въздушните граници на НАТО), но и за най-лошия вариант бойни действия.