Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел на имотна облага от продажба на кръв на територията на Русе.

Те са задържани на 9 ноември при спецакция. Разследването е установило, че всеки от участниците в групата е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари.

Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от „купувачите“ получавали по 200 лева.

За кратко участниците организирали група донори „на повикване“, които при нужда били длъжни да се явят незабавно за „даряване“ на кръв.

Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

На трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.