Няма лостове за контрол над незаконната търговия с кръв. Това признаха от Националния център по трансфузионна хематология.

Вчера екип на bTV си купи половин литър кръв на черния пазар, а според живущите в района покупко-продажбата на улицата е практика от години. 

Вече ви показахме как лице, представящо се за Сашо, ни продаде животоспасяваща бележка, а негов човек дари кръв за нея. Ден по-късно отново сме на място, а появата ни предизвиква бягство и агресия.

Нашият герой Сашо го няма, но по телефона отново е готов да помогне.

Продажбата на кръв на улицата е обществена тайна.

В кръвния център също знаят за пазара на черно. „Този пазар съществува от дълги години. Той е извън оградата на центъра, тези неща се извършват по улиците, по градинки и на съвсем други места. Това няма как ние да го контролираме”, изтъкна д-р Николай Николов, дирeктор на Националния център по трансфузионна хематология.

Дарената кръв от всеки дарител обаче се контролира стриктно. „Веднага, качвайки личните му данни в информационната система – светва и не се допуска този човек да дари кръв, засича се и периодът, през който той дарява”, допълни д-р Николов. 

Черният пазар не запълва липси на кръв в системата, посочват от кръвния център, но все пак призовават повече хора да даряват.