Екип на bTV си купи кръв, докато от Българският червен кръст отчитат рязък спад на желаещите да даряват. От организацията са предложили спешни промени в закона, които да доведат до решаване на проблема.

Продавачите на кръв пред Кръвния център в София действат от години, възползвайки се от трагедията на нуждаещите се. Организаторът се представя като Сашо. И дори ни предоставя визитка, ако в бъдеще имаме нужда от неговите услуги.
 
Сашо ни води продавач и за минути вече имаме жизненоважната бележка. След кратко пазарене сме свалили цената до 100 лева.
 
Над 40 такива бележки са трябвали на Георги, за да спаси свой приятел, пострадал при катастрофа с мотор. Кампанията за доброволно даряване не дава бърз резултат и се налага да плаща.

„Трябваше да осигурим кръв по най-бързия начин. Ние започнахме да го правим с призиви  във „Фейсбук”.  За да намерим трябваше вече да обявим заплащане. Предлагаха от 100 до 300 лв,” обяснява Георги Георгиев.

Българският червен кръст предлага нелегалната търговия да се наказва с до 1000 лева глоба. А за да се пресече грозната спекула, болниците да не изискват от близките на спешни пациенти да дарят кръв.

В същото време за последните три години кръводарителите у нас намаляват с над 4 хиляди.

„Много ясно да бъде разпределението на тази сума - за кого какво се заплаща, защото всъщност кръводарителят получава една подкрепителна напитка и някаква храна към нея, която обаче не е на тази стойност”, заяви д-р Надежда Тодоровска от БЧК.

Предложенията за законови промени са изпратени преди няколко месеца на Министерството на здравеопазването. За bTV от там заявиха, че идеите тепърва ще бъдат обсъдени от експерти.