Разработва се проект за първия университетски кампус в квартал „Студентски град“, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ кампусът ще е с площ от 27 дка и в него ще има 4 общежития на Минно-геоложкия и Техническия университет с алеи, площадки и озеленяване. Проектът за първия кампус е направен изцяло заедно със собственика в лицето на министър на образованието и науката и е финансиран от МОН.

Архитектурният конкурс е обявен с оглед изпълнение на предвижданията за обособяване на "мини кампуси" около студентските общежития на територията на ж.к. "Студентски град.

Години наред в квартал „Студентски град“ имахме и продължаваме да имаме проблеми със строителството, това отдавна е просто един квартал на София, отбеляза Фандъкова, цитирана от „Фокус”.

Тя заяви, че през 2001 г. е приет Подробен устройствен план (ПУП) на квартал „Студентски град“, според който се застроява всичко, което може да се застрои, включително двора на НСА.

„През 2008 г. с участието на районния кмет и Столична община се прави нов ПУП, който спасява от застрояване над 220 дка, включително целият двор на Спортната академия и районите на кампусите. Този план защитава възможността за обособяването на над 10 кампуса в квартал „Студентски град“", посочи Фандъкова.

„Моето мнение е да не се допуска застрояване в Борисовата градина“, заяви столичният кмет и допълни, че утре ще бъде поставен за обществено обсъждане проектът на арх. Атанас Ковачев за парка.