Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. суперхрани. Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петрова от националния център по обществено здраве и анализи.

Снимка: bTV

Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят 130 грама.

Снимка: bTV

„Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта”, посочи още проф. Петрова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите й те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

Снимка: bTV

В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. „Овесени ядки не обичат, от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин”, коментира Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.

Интересът  към непознатите и необичани, но здравословни храни, педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чия и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.

Снимка: bTV

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши. „ Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща, и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене”, посочи Емилия Николаева , гл. експерт в Община Враца.

Екатерина Йосифова, от фондация „За храната”, посочи, че родителите стават все по-активни в храненето на децата им в градината. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случай.