В сезона на летните почивки парите „отлитат” бързо и част от българите се изкушават да теглят кредити, най-вече бързи кредити. Според експертите най-добрият вариант е да платим ваканцията си със спестени средства. Ако пък се наложи да прибегнем до заем, вноската не бива да надвишава 30% от доходите ни.

Проучване сочи, че свиваме разходите си за лятната почивка с близо 20 на сто.

През 2018 г. българските семейства ще заделят 55,6% от месечните си доходи за лятна почивка, докато през 2017 г. този разход е бил 72%.

Снимка: btvnovinite.bg

40,4% от домакинствата казват, че летните им разходи тази година ще бъдат същите като през миналото лято, 33,2% ще заделят по-малко, а 26,4% ще изхарчат повече за ваканцията, сочи изследване на „Фератум Груп”.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-търсеният бърз кредит за почивка е между 800 и 1000 лв. Ако например изтеглим 1000 лв. и срокът за връщане е 6 месеца, месечната вноска ще е 192 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

„Общата сума за връщане е 1152 лв. – може да не изглежда много, но като годишен процент на разходите е около 50%. Има обаче много скрити такси, които не се включват в този годишен процент на разходите, затова трябва да внимаваме”, каза финансовият консултант Стойне Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той съветва вноските по кредитите да не са повече от 30% от нашите доходи. В противен случай, понякога теглим нови кредити, за да връщаме старите и не сме гъвкави, разясни Василев. Така например, ако доходите ни са 1500 лв., вноската по всички кредити, които имаме, трябва да е до 450 лв.  „Тоест ако в момента имаме ипотечен или потребителски кредит от 300 лв., нека новият кредит да е до 150 лв.”, препоръчва финансовият консултант.

Снимка: btvnovinite.bg

Длъжникът обикновено е със средно или висше образование, под 30 години, на трудов договор с перспектива, от Бургас, Стара Загора или Русе, сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България.  

Снимка: btvnovinite.bg

В тези райони по-скоро кредиторите са надценили възможностите на потребители. Тенденцията в последните години е, че младите хора задлъжняват повече, каза Райна Миткова от асоциацията.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-добрият вариант за почивката е да бъде със спестени средства. А ако вземем заем или ако ползваме кредитна карта, сумата да е такава, че да успеем да я изплатим в следващите няколко месеца, посочи Райна Миткова.

Ако все пак се налага да ползваме допълнителна сума, Стойне Василев съветва хората, ако могат, да изтеглят банков кредит.

Снимка: btvnovinite.bg

При положение че прибегнат до бърз кредит, той препоръча на потребителите да съобразят вноската, която могат да си позволят. „Нека не се надценяват и да не си мислят, че ако сега пропуснат вноска и после платят две, това е ок, защото не е – има високи наказателни такси”, коментира финансовият консултант.

„Много е важно всеки месец да отделяме поне една малка сума. Ако не можем 100 лв., да платим поне 50-60 лв., защото следващия месец, когато се натрупат две вноски, това ще ни е още по-трудно”, отбеляза и Райна Миткова.

А ето как планират ваканцията си две български семейства:

За Галя и Стоян Андонови от Ямбол лятната почивка е задължителна. Заради 5-годишната си дъщеря избират родни дестинации. Идеалната морска ваканция за семейството е една седмица на тихо място в хотел с ол инклузив.

„За мен е важно да е чисто в хотела и да бъде ол инклузив заради детето. Предпочитаме да отидем пет дни на море или планина, но всичко да е хубаво. Можем да си позволим 2-3 пъти в годината почивки, събираме ги от заплати”, казва Галя.

Тя е брокер на недвижими имоти, а Стоян работи като сондьор. Заради работата си планират почивката в последния момент и не могат да ползват ранни оферти.

Тази година  имат добри доходи и са отделили над 1000 лв. за седмица на Черноморието. Все още пресмятат колко точно ще им струва почивката.

Според Галя тя ще е от 1000 до 1500 лева, но според Стоян максимум ще са 1200-1300 лв.

Двамата казват, че когато дъщеря им порасне, ще изберат Гърция заради по-доброто обслужване в курортите.

Евелина и Илиян Иванови от Велико Търново напоследък все по-често разгръщат спомените от последната им морска почивка – миналото лято. Тогава са почивали на Северното Черноморие. Ваканцията им е струвала 700 лева за 10 дни.

„Беше малко по-евтино, защото ползваме едни бази на военните”, призна Илиян.  

За 4-годишните Ивайла и Живко семейното море е приключение. За да им го осигурят обаче, родителите го планират отдалеч и задължително се възползват от ранните записвания през зимата.

„Плащаме предварително, съответно и предварително заделяме по някой лев, доколкото е възможно”, казва Евелина.

Тази година нейният избор е южното ни крайбрежие. В сравнение с миналото лято ще почиват с три дни по-малко, но с 300 лв. повече.

„Държа да е чисто, да е зеленичко, да е удобно за децата, да има детски кът, това ни е приоритетно, храната също да е разнообразна”, изрежда изискванията си Евелина.

Пакетът е ол инклузив и струва на 4-членното семейство 1000 лева.

Плановете им не изключвали и почивка в южните ни съседи, но на този етап им е трудно да си го позволят. „Бяха около 2000 лева, които наистина нямаше как да отделим”, призна Евелина.

Семейството ще прегърне отново българското Черноморие в края на август. Дотогава ще съберат и бюджет за непредвидени разходи по време на почивката – около 500 лв.