Кувертите и нощувките за новогодишните празници вече се изчерпват.

Хотелиерите очакват повече приходи, а цените на пакетите са с около 11 на сто повече от предната година. Причината за това е повишаване в качеството на продукта и по-високите заплати в бранша, посочи Румен Драганов, от института за оценки и анализи в туризма.

Снимка: bTV

Той добави, че нагласите на хората за пътуване преди година са същите като тази година и се очакват около 480 000 души да пътуват по празниците, от които 120 000 ще заминат в чужбина.  

Снимка: bTV

„59 млн. лв. ще се похарчат за пътувания в чужбина, а средната цена е малко под 500 лв. на човек. Това са нищожни харчове, сравнено с милиардите, които ще похарчим по Коледа”, каза той.

Високите ценови оферти са изчерпани, пакетите обикновено са двудневни до четиридневни, а в петзвездните хотели вече места няма.

Снимка: bTV

В механите в Стария град на Банско цената на новогодишния куверт варира от 100 до 150 лева. Децата се таксуват наполовина.

Върбан Даков, собственик на механа, посочи, че за 120 лв. в куверта се включва телешко, свинско, пилешко, микс от салати, а пиенето е на корем - вино, ракия.  

Повече от месец преди празника, свободните места са на изчерпване. И докато за коледните празници може да си купите двудневен пакет за около 300 лева, условията за Нова година са различни.

Снимка: bTV

В един от хотелите за Нова година няма пакет по-малко от 5 нощувки, а цените са в зависимост от това какво желаят нашите гости. „В двойна класическа стая за 5 нощувки за двама 865 лева. Нашият ВИП апартамент за 5 нощувки тогава го предлагаме за 1435 лева”, посочи управителят Бушка Дренко.

В цената влиза закуска, СПА-център и безплатно извозване до лифта.

Снимка: bTV

Бранимир Миланов, от Българската хотелиерско-ресторантьорска организация, коментира, че в София средно кувертът за Нова година е около 100 лв., а за страната средната цена е 70-80 лв.

Снимка: bTV

По думите му поговорката „Ден, година храни” вече не важи, има силен контрол и няма как да ни сервират застояла храна и алкохол на празника.

Снимка: bTV

Драганов добави, че най-големият риск за измами са фирмите-фантоми. По думите му ако фирмата няма ясен адрес, телефон и данни, за да се свържем с нея, значи нещо не е наред.