Много висшисти в България не могат да си намерят работа по специалността и стават сервитьори например. Други са без работа. В същото време има дефицит на специалисти, за които работодателите са готови да наемат веднага и да им плащат добре.

Средната брутна месечна работна заплата у нас през декември мина психологическата граница от 1000 лв., като точният й размер за последния месец на 2016 г. е 1012 лв., сочат данните на Националната статистика.

Снимка: bTV

Най-голямо увеличение е регистрирано в сектор "Образование" – с 12,6%, и в операциите с недвижими имоти – със 7,3%.

Безработицата пък бележи спад – през януари 2017 г. тя е паднала до 8,2%.

Снимка: bTV

Профил на безработния българин:

Снимка: bTV

Профил на предпочитания служител:

Снимка: bTV

Изследване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) показва кои са най-търсените работници заради недостиг на такива специалисти.

Снимка: bTV

Има недостиг и на работници за строителството:

Снимка: bTV

За поредна година се потвърждава неудовлетворителната оценка на работодателите за знанията на завършилите висше образование в България. Преобладаващата част от анкетираните – 61% считат, че на студентите са им необходими допълнителни знания. Резултатите са сходни спрямо предходните проучвания, в които делът на фирмите с това мнение е около 2/3. Категорично недоволни от подготовката на студентите са 17%, а доволните работодатели от образованието на младежите у нас са 22%.

Какви умения липсват на младите хора:

Снимка: bTV

Какво предприема бизнесът, ако не може да намерите квалифициран персонал:

Снимка: bTV

Кои специалисти са най-добре платени и в кои сфери заплащането е ниско:

Снимка: bTV

Качеството на обучението в българските университети не е добро - влиза се с двойки и тройки, всички завършват, коментира Васил Тодоров, главен секретар на БТПП.

Това което може да направи Министерството на образованието и го прави, е да финансира допълнително специалностите, които са най-търсени, обяви зам.-министърът на образованието проф. Иван Димов.

Вижте повече във видеото: