Днес честваме 109 години от обявяването на независимостта на България, след което на практика страната ни отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Това е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с манифест, който цар Фердинанд прочита в двора на църквата „Свети четиридесет мъченици” в старопрестолния град Търново.

Днес храмът отново събра десетки хора, дошли за празника.

В цялата страна се проведоха официални чествания и тържества.

Празникът във Велико Търново започна с празнична света литургия, последвана от шествие до паметника „Майка България”.

Водосвет на бойните знамена и знамената на обществени институции и училища напомни значимостта на връзката държава – църква. Министри от кабинета, депутати и общественици последваха празничното шествие до историческия хълм Царевец.  

„Трябва да съхраним националното си достойнство, самосъзнанието на българи и винаги да бъдем абсолютно убедени, че имаме достойно място на карата на света“, коментира Дора Недева от регионалния исторически музей в града.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че е важно още по-ясно и категорично да поставим своя интерес.

Кулминацията на празника беше вечерта с демонстрации на роти от НВУ „Васил Левски“, внушителна тържествената заря-проверка и аудиовизуалния спектакъл „Звук и светлина“.

Историческата импресия преля във внушително небесно шоу, което освети забележителностите около църквата „Св. 40 мъченици“.

В София 22 септември беше отбелязан на площад „Княз Александър I” с програма с участието на Софийския духов оркестър и хорова асоциация „Света София – България”. Националната гвардейска част пък изпълни военен ритуал.

По повод годишнината от Плевенския музей беше изнесен и показан самият манифест.

„Противопоставянето на нашите празници и тяхното съотнасяне е абсурдно, те са взаимно обвързани”, коментира историкът Пламен Павлов по повод споровете дали 3 март или 22 септември трябва да бъде национален празник на България.

„От историята има истински смисъл, когато разбираме какво ни казва за нас днес или утре”, посочи Евгений Дайнов. По думите му идеята на независимостта да не изпълняваш чужда воля, а своята и сам да взимаш решения.