България празнува 110 години от обяването на Независимост. В цялата страна има официални чествания и тържества.

На тази дата през 1908 г. в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново княз Фердинад обявява Независимостта на България. Така страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор (1878 г.). Великите сили признават Независимостта на страната ни през пролетта на следващата година.

„Изборът на място не е случайно, тук княз Фердинанд иска да даде легитимност на третото българско царство като прави връзка с първото и второто българско царство. В църквата е погребан цар Калоян, предполага се, че в тази църква е погребан и цар Иван Асен”, обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV Петко Петканов – историк и екскурзовод.

„Княз Фердинанд доста размишлява преди да прочете манифеста, пристига на гара Трапезица, която е доста далече от църквата, за да остане насаме със себе си”, разказа още Петко Петканов.

Историкът Марио Мишев допълни, че един от поводите за обявяването на Независимост точно на 22 септември, е фактът, че в Цариград султанът има рожден ден, на който са поканени всички посланици на значими държави, освен българския – Иван Стефанов Гешов. Това се превръща в повод за скъсване на дипломатическите отношения мужду България и Османската империя.

Според историка важна личност в тези събития е и българският министър – председател Александър Малинов. Той изисквал от княз Фердинанд час по-скоро да обяви Независимостта. Според Марио Мишев това е събитие, което наистина може да ни дава самочуствие.

Според историка важна личност в тези събития е и българският министър – председател Александър Малинов. Той изисквал от княз Фердинанд час по-скоро да обяви Независимостта. Според Марио Мишев това е събитие, което наистина може да ни дава самочуствие.    

 

Снимка: Ладислав Цветков

В София от 9 до 12 часа пред парадния вход на МО гостите на празника могат да разгледат бронирана машина „Хамър", бойни бронирани колесни машини „Командо", „Гардиън" и „Пустинна котка".

Там може да се види бойната бронирана машина, използвана в мисиите ни в Афганистан, за охрана на бази и за подсигуряване на периметъра на бази.

В общо седемнадесет български града са показани военна техника, образци оръжие и екипировка.

Снимка: Ладислав Цветков

Инициативата е първа от поредицата изяви, с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.

С Ден на отворени врати, от 10 до 17 ч. Националният военноисторически музей в София отбелязва 110-ата годишнина от Независимостта на България.

Снимка: Ладислав Цветков

22 септември се отбелязва и на площад „Княз Александър I”, където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която участват Софийският духов оркестър и хор „Света София”.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват във Велико Търново в тържественото честване на празника. В 19.30 часа Цвета Караянчева ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I".

В града с военен ритуал вече беше издигнато националното знаме на Република България. Бяха поднесени цветя на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец” и се проведе празнично шествие до паметника „Майка България”.