Тазгодишното лято ще премине с по-безопасни храни в хотелите. Това показват проверките, които Агенцията по храните направи по Черноморието от началото на сезона. Според инспекторите обаче хигиената в кухните често е незадоволителна.
От проверените близо 700 обекта само 3 са затворени. Откритите негодни храни са около 40 килограма. От БАБХ отчитат много по-добри резултати спрямо миналата година.
Храните са по-качествени, но все още не се спазват на 100% хигиенните изисквания на местата за приготвянето им.
„В кухнята много често работят хора, които нямат никаква квалификация, никакъв опит в това да приготвят ястия за много хора и нямат изградени хигиенни навици и от там идват големите проблеми”, заяви зам.-директорът на Агенцията по храните Тенчо Тенев.
Предложението на БАБХ е местата за хранене в хотелите да са поне 50% от броя на леглата. Идеята ще се обсъжда тепърва в министерството на икономиката.