Черен петък е. По цял свят търговци обявяват намаления, а много хора ще пазаруват. Експертите съветват обаче да бъдете бдителни, защото сред намаленията има и фалшиви.

У нас глобите за нелоялни търговци ще бъдат между 300 и 3000 лева, съобщиха от Комисията за защита на потребителите за bTV.

„Проверките на физически и онлайн търговци са започнали още преди дни“, коментира директорът на Главна дирекция "Контрол на пазара" Игнат Арсенов.

В София около търговските центрове се очаква засилен трафик.

„Правна регламентация за черен петък няма, но тъй като това е класическо намаление на цените, се подчинява на законовите изисквания за намаление като от една година има регулация и за онлайн търговията“, посочи Арсенов.

„Нарушенията са идентични - липсва период на намалението, задължително е търговецът да посочи период“, добави той.

По обяд няма засилен трафик към търговските центрове, но в по-ранните часове са се образували задръствания. Служители на моловете помагат за изтеглянето на автомобилите от търговските центрове.

Очаква се в следобедните часове напливът да е още по-голям, защото хората свършват работа и започват да пазаруват.

А в самите търговски обекти ситуацията е спокойна, но все повече хора се стичат към коловете.

Денят на голямото пазаруване започна точно в 10 часа, а десетки посетители дойдоха в търсене на изгодни оферти.

Част от клиентите в търговския център разказват, че използват черния петък, за да купят коледни подаръци за близките си. Масово потребителите се възползват от намаленията и в козметичните магазини.

А всеки, който забележи измамно намаление може да сигнализира на Комисията за защита на потребителите.

Не само в България червеният петък продължава с дни, а на места и със седмици. В Чикаго още във вторник хората са започнали да се оглеждат за добри оферти.

Американци споделят пред Ройтерс, че намаленията са големи и те ги ползват предимно за покупка на детски играчки или коледни подаръци в аванс. 

По темата работиха Антоан Златков и Антояния Яворова