Четвърта серия чатове разпространи специализираната прокуратура, за които твърди, че са между президентския съветник Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. От миналата седмица Бобоков е разследван за търговия с влияние. Срещу Узунов обвинение все още няма.

Междувременно, в три града бяха претърсени адреси на брата на съветника на президента.

Кой къде

Според държавното обвинение, от изпратените днес скрийншотове става ясно, че миналото лято бизнесменът Пламен Бобоков е изпратил на Пламен Узунов файл с наименование CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev. Бизнесменът е уточнил, че "това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.

Два месеца по-късно Бобоков е изпратил на Prezident-Pl. Uzunov друго съобщение с предложение за Алжир да замине Румен Петров.

От специализираната прокуратура уточняват, че ще изискат от Министерството на външните работи и Президентството официална информация кои в момента са наши посланици в Нигерия и Алжир. От Външно обявиха, че ще съдействат на разследването.

Обиски и одити

Екипи на прокуратурата останаха няколко часа в офиса на Пламен Бобоков. Той си тръгна с автомобил с дипломатически номера, защото е дипломатически представител на Украйна в Русе.

Снимка: БГНЕС

Обиски имаше днес и на два адреса в Пловдив, за които прокуратурата твърди, че са свързани с Ангел Узунов - брат на Пламен Узунов.

Екипите излязоха в ранния следобяд без да изнасят документи

Снимка: БГНЕС

Според част от новите чатове, оповестени от прокуратурата, Ангел Узунов е извършвал консултантска дейност на фирмата на Бобоков.

Компанията му е проверявала сигурността на компютърните системи на „Приста ойл“ срещу 5000 лв. на месец без ДДС.

Позицията на президентството

В отговор на отправени въпроси от страна на медиите, Прессекретариатът информира, че президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.  

Държавният глава очаква реални действия от страна на прокуратурата за разследване на търговия с влияние, а не показни акции, с които се подменя общественият интерес. Случаите на колосални злоупотреби с публични средства, обществени поръчки, еврофондове, хазарт и ниското качество на строителството, все още очакват да попаднат в полезрението на прокуратурата.