Частично бедствено положение заради безводието ще бъде обявено в Омуртаг от 24 октомври. Решението е взето на извънредно заседание на Кризисния щаб към общината днес.

В продължение на десетилетия градът има проблем с липсата на вода. Причина за водния режим са намалелият дебит в карстовия водоизточник в село Кипилово, силно амортизираната и остаряла водопроводна мрежа и липсата на валежи през последните няколко месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

През седмицата в Омуртаг беше събрана подписка с искане за обявяване на бедствено положение. Предстои в града да бъде доставена вода с водоноски.

Единственият водоизточник за град Омуртаг и още седем населени места се намира на около 3 км. от село Кипилово и започва от пещера. Дължината на водопровода от пещерата до Омуртаг е 45 км. Датира от 1974-та година, изграден е изцяло от етернит с техническа експлоатация 30 години, което означава, че вече е 18 години над техническия си живот.

Още по темата за безводието в Омуртаг вижте в bTV Репортерите: Суша

Почти половината от трасето на водата до Омуртаг е труднопроходимо, затова и повечето аварии от преди година се отстраняват ръчно. През годините са правени множество проучвания в търсене на вода в района, но без успех. Изгражда се водопровод за алтернативно водоснабдяване от язовир Ястребино, но така и не е въведен в експлоатация.