Частично бедствено положение е обявено в oбщина Каварна заради заседналия кораб „Вера су“ в местността Яйлата край Камен бряг.

То е обявено със заповед на кмета Елена Балтаджиева и влиза в сила от 17 ч. днес за срок от 7 дни, съобщиха от общината.

Така властите спряха достъпа на граждани до брега над заседналия турски кораб край резервата "Яйлата".

По-късно областната администрация в Добрич уточни, че забраната не важи за журналисти. Именно морският портал maritime.bg засне скандалните кадри с разтоварването на кораба в нощта срещу вторник, при което в морето се изсипва азотен тор. След тях шефът на изпълнителна агенция "Морска администрация" беше уволнен, а днес министърът на околната среда и водите сезира прокуратурата за престъпление срещу околната среда.

Със заповедта се определят следните мерки за овладяване на бедствието:

1. Предприемане на превантивни мерки за извеждане на екипажа на м/к „Vera Su” при поискване от капитана на кораба;
2. При необходимост подсигуряване на медицинска помощ.
3. Обезпечаване на карантинираните лица с подслон и храна.
4. Организиране и изпълнение на превантивни мерки за недопускане замърсяване на околната среда в района на НАР „Яйлата“ и защитена местност Яйлата.

Прекратява се достъпът до Яйлата с изключение на лицата, свързани с изпълнение на мерките.

Дронове ще следят заседналия кораб

Дронове ще следят обстановката около заседналия кораб край Камен бряг през деня. Това става ясно след междуведомствена среща в МВР, ръководена от Бойко Рашков, за мерките на институциите за освобождаване на заседналия плавателен съд.

Създаден е и координационен щаб с цел намаляване на потенциалните рискове и освобождаването на плавателния съд.

Обсъдено бе и укрепване на кораба с котви, както и разтоварването му и издърпването му в дълбоки води, информираха от МВР.

Ще има непрекъснат териториален мониторинг в радиус от 1 км около плавателния съд, както и ежедневно наблюдение на състава на морската вода в района.

Изводът на този етап е, че предвид скалистия релеф на брега  разтоварване на кораба по въздух е рисковано.

В процес на изготвяне е план за безопасно извеждане на кораба с наличните ресурси, като същевременно се водят и разговори с три компании за морско спасяване.