В общините Мъглиж и Баните се провеждат избори за кмет.

Трима кандидати се борят за кмет на община Мъглиж Около 10 000 души имат правото на глас, за да определят кой ще е кметът на община Мъглиж. Своя вот те могат да упражнят в общо 15 избирателни секции.

Снимка: btvnovinite.bg

Частичните избори за кмет са своеобразна генерална репетиция за парламентарния вот, защото очакванията са й той да се проведе в условията на пандемична обстановка. 

Всеки избирател получава по една химикалка преди да влезе в тъмната стаичка. Гласува с нея и след това може да ди я запази или пък да я изхвърли. 

Освен за здравето, чрез мярката с химикалките местната администрация се подсигурява е и за още нещо - цветът да е един, а не червен или черен, което би било нарушение на закона. 

Снимка: btvnovinite.bg

Трима кандидати за кмет на Мъглиж днес се борят за народното доверие. До частичния вот се стигна, след като досегашния кмет Господин Господинов почина миналата година.

Изборният ден започна точно в 7 ч. и ще продължи 20 ч. Най-възрастният избирател е жена, която на трети март ще навърши 101 години. За съжаление обаче, днес тя  няма да може да гласува, защото е при роднините си в Стара Загора. А най-младият избирател е от село Тулово. Навършил е 18 на 23 февруари. 

Снимка: btvnovinite.bg

Трима са кандидатите и за кмет на Община Баните в частичните местни избори. 

Вотът бе насрочен след кончината на предишния кмет Милен Белчев. 3 599  са гласоподавателите по избирателен списък в Община Баните. Те ще гласуват в 16 секционни избирателни комисии в общината. 12 членове на секционните избирателни комисии вече са получили първа доза от ваксината  срещу COVID-19. Предвижда се да има и една подвижна избирателна секция за трудноподвижни и болни хора. 

"В момента нямаме заболели от COVID в общината, така че този проблем не ни притеснява. Нямаме такива регистрирани и спазваме общите мерки , които са в епидемична обстановка“, обясни Митко Огнянов, председател на ОИК-Баните.