Върховният съд във Великобритания обяви за незаконна част от схемата за уседналост на европейските граждани с временен статут след Брекзит.

По тази схема, всички, които са получили временен статут за уседналост, след 5 години трябва да кандидатстват отново за правото да живеят, учат или работят в кралството.

Ако поради някаква причина - този процес се забави или пропуснат срока за кандидастване за постоянен статут, британските власти могат да ги депортират.

Първите срокове започват да изтичат през август 2023 и се очаква това да породи сериозни проблеми. Заради тази опасност специален орган за правата на гражданите предприе съдебни действия срещу Home Office  в началото на декември.

Министерството на вътрешните работи ще обжалва решението и официално заяви, че статутът на гражданите на ЕС засега остава непроменен.

По официални данни тук живеят около 90 000 българи, но към момента са подадени близо 400 000 заявления от българи, които искат да получат временен или постоянен статут за пребиваване.