Сексуалният тормоз на улицата ще бъде обявен за престъпление във Великобритания, за което ще се предвижда наказание лишаване от свобода до две години.

От няколко месеца в лондонското метро има плакати, които предупреждават, че заглеждането е престъпление. На тях има и телефонен номер с инструкции да се обадите, ако се почувствате притеснен или жертва на подобно поведение.

За неприемливо се смята и докосването до спътник, което особено в час пик, прави стотици хиляди лондончани потенциални сексуални престъпници.

Проучване на YouGov, показа, че две трети от жените не се чувстват в безопасност, когато се разхождат сами през нощта, поне през определен период от време от денонощието.

Според Кралската прокуратура (КПС) жените под 34-годишна възраст е най-вероятно да станат обект на сексуални престъпления, но е най-малко вероятно да съобщят за тях.

Подсвиркването след момиче, подхвърлянето на реплика като "мацка", продължителното взиране в девойка – всичко това ще е криминално престъпление, съгласно проекта, подкрепен от министъра на вътрешните работи Суела Брейвърман.

Сексуалният тормоз вече е незаконен на Острова, но сега се създава ново престъпление - уличен сексуален тормоз.

Законопроектът ще въведе по-строги присъди за лица, които умишлено тормозят, тревожат или притесняват някого на обществено място. Предвижда се и увеличаване на максималните присъди - от шест месеца на две години.