Великобритания е обхваната от масови стачки. Протестиращите настояват за увеличение на заплащането, което да компенсира драстичния ръст на цената на живота.

След като 98% от куриерите на „Амазон“ в Обединеното кралство гласуваха да се присъединят към стачните действия на служителите в кралските пощи, вече е ясно, че празниците ще бъдат различни.

Снимка: EPA

Днес стачкуват работещите в железопътния и в автобусния транспорт, а стачните действия на работниците, обслужващи багажа по летищата, създават огромно напрежение преди голямото пътуване за Коледа.

Много анализатори посочват, че исканията за увеличение са трудноосъществими и че ако само заплатите на медицинските сестри се вдигнат дори с един процент, ще са необходими над 700 милиона паунда от бюджета. Медицинските сестри също ще спрат отново работа във вторник.

От посолството на България в Лондон с предупреждение 

Заради стачка на граничните служители на Великобритания в периода на предстоящите коледни и новогодишни празници в дните между 23-26 декември и 28-31 декември 2022 г., гражданите, които планират пътуване до и от Великобритания, нека следят актуалната информация от своите превозвачи. Възможни са закъснения или отмяна на полети и фериботни курсове, съобщава на интернет страницата си посолството на България в Лондон.

Очаква се стачката да засегне в най-голяма степен паспортните проверки на летищата Хийтроу (Лондон), Гетуик (Лондон), Манчестър, Глазгоу, Кардиф и Бирмингам, както и пристанищата и Пътната агенция, координирано със стачки на служителите на железопътния транспорт през същия период, уточняват от дипломатическата ни мисия.