Първи присъствен ден за част от малките ученици от 1. до 4. клас след седмици на онлайн обучение.

Условието е децата да бъдат тествани два пъти седмично за COVID-19 с щадящи тестове, ако поне 50% от родителите в една паралелка са съгласни с процедурата.

Засега тестове са осигурени за 13 области в страната.

На много места в изследванията на децата преди началото на учебния ден се включиха родители и доброволци.

На уроци онлайн остават децата, чиито родители са против тестването, както и учениците в 15-те области, за които се оказа, че няма тестове.

90% от родителите в 23. СУ в София училище са пожелали детето им да бъде изследвано. Първото тестване премине бързо и безпроблемно. Помагаха доброволци от Медицинския университет в София и родители.

В столицата в 11 училища обучението продължава онлайн във всички паралелки.

И в страната малките се върнаха в клас, но само в областите, в които има доставени тестове.

В 65 училища във Варненско днес възстановиха присъственото обучение за най-малките ученици. В клас се върнаха около 60% от децата до 4. клас.

В класните стаи в училище „Климент Охридски“ тестването на децата отне около 30 минути. Резултатите на всички близо 200 тествани деца в училището бяха отрицателни. 

В Благоевград класните стаи в 3. ОУ останаха празни въпреки наличните 500 теста. Причината – според последната заповед на местното РЗИ децата ще се обучават онлайн до 16 ноември.

Всички училища от областта получиха тестовете си в разпределителен пункт в областния център.

Училищата в Благоевградско, които успеят да се организират, ще могат да възстановят учебния процес от утре, въпреки заповедта от РЗИ. В някои малки населени места са успели още днес да тестват учениците и да ги върнат в клас.

Родителите и учителите в областите, в които все още няма доставени тестове, ще бъдат уведомени веднага, щом заявените количества пристигнат, заявяват от образователното министерство. 

Те ще имат поне два дни, за да се подготвят за възстановяване на присъственото обучение за децата от начален етап.

200 000 теста вече трябваше да са у нас, но един от доставчиците не ги осигурява все още. Здравният министър обяви, че фирмата е подписала договор и е изчезнала.

Данните показват, че до този момент единствено третокласник от училище в Добрич е показал положителен резултат при тестването на COVID-19.

Майката е взела детето веднага и ще направи тест в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца от класа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!