От утре по-голямата част от учениците до 4. клас в столицата се връщат в клас.

В 15 области обаче децата остават на онлайн обучение до нова доставка на щадящите тестове.

Въпреки нагласата на децата, готовността на училищния персонал и родители доброволци, които са заявили помощ за тестването, утре класовете от началния етап в близо половината области от страната няма да се завърнат в клас.

В режим на изчакване в област Велико Търново са 203 паралелки.

Образователното министерство обяви, че 200 000 теста не са в базата в Лозен и съответно 15 области остават на онлайн обучение, а от здравното министерство обясниха, че една от фирмите, с които са подписали договор, не е доставила количествата.

"Вчера доставихме 10 хиляди теста. Днес ще бъдат доставени още 80 хиялди теста. Един доставчик подписа договор, изчезна и не ни ги достави, но така или иначе 200 хиляди теста са достатъчни, за да се тестват всички деца, пък и училищният персонал", заяви д-р Стойчо Кацаров.

Фирмата е българска, уточни още здравният министър и обясни, че до края на седмицата се чакат нови количества.

"1 400 000 е общото количество тестове. Правим всико възможно преди вторник да предоставим цялото количество на МОН, за да си планират процеса", добави още той.

Тестването на децата в класните стаи може да започне в деня след пристигането на тестовете, категорични са училищните ръководства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!