В цялата страна малко над 57% от родителите на учениците от 1. до 4. клас са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат тествани два пъти в седмицата.

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас, при новите условия, са над 60%. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

Повече от 68% от малките ученици в София се връщат в клас от сряда. Декларация за съгласие за тестване са подали 32 609 родители. 78% от паралелките ще учат присъствено, защото повече от 50% от родителите на децата в тях приемат изследването с щадящ тест два пъти в седмицата.

Майка на Калина признава, че онлайн обучението е трудно и за детето, и за родителя. В столичното 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ има 26 родители-доброволци. 

Двама медицински специалисти също ще помагат с тестването. 

София Бонева е старши учител и утре ще помага с тестването: „Съгласих се, защото от 25 ученици в моя клас, 25 родители са съгласни децата им да бъдат тествани. Едно единствено дете ще остане в онлайн среда“.

Близо 90% от родителите в училището са съгласни децата им да се тестват два пъти в седмицата.

„В училище от всяка паралелка са посочили от един до трима родители, които са съгласни, имат правото да присъстват на подпомагането на процеса за изследване“, обясни директорката Нина Чанева.

На помощ в училището идват 13 студенти от Медицинския университет.

Детето на Гузел Низамова е със специални потребности и ще се тества вкъщи. „Предпочитам детето като се събуди веднага да мога да го тествам, то спокойно да закуси, да си планирам свободно времето, което остава до училище“, обясни майката.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!