Часове до отпадането на изискването за зелен сертификат у нас. От 21 март вече не е в сила условието той да бъде показван при ограничавани до момента дейности и мероприятия.

Зелен сертификат няма да се изисква като вход за заведения, търговски центрове, кина, театри и всички обществени места на закрито.

Предстоят и други облекчения на мерките. От утре висшите учебни заведения започват присъствено занятия при определени условия - лекциите да се провеждат при заетост на помещенията до 50%, както и дезинфекция и носене на защитни маски.

От 29 март ще отпадне и тестването в училищата.

На този фон експерти отчитат малък ръст на заразата у нас, който обаче според тях не е притеснителен предвид протичането на заболяването.

До обяд през кабинета на общопрактикуващия лекар Костадин Сотиров са преминали само четирима с COVID симптоми, но затишието е привидно. Обикновено на ден са над 20. С отпадането на сертификатите интересът към имунизацията драстично спада.

„Ваксинацията спря. Днес е денят, в който правя имунизация и съм ваксинирал двама души", казва д-р Сотиров.

Картината не е по-различна и в големите ваксинационни кабинети. На ден там минават не повече от 10 души. Повечето от тях са за завършване на ваксиационния курс или за бустерна доза.

Лекарите предупреждават, че вирусът не е победен, а данните за смъртността остават тревожни.

„За съжаление все още умиращите от коронависус са сравними с жертвите на, да речем, войни. Следващите месеци, когато случаите са по-малко, трябва да използваме да убеждаваме възрастни хора лятото да се ваксинират“, посъветва проф. Тодор Кантарджиев.

Според епидемиолога д-р Христиана Бацелова отпадането на сертификатите на фона на повишаващия се бежански натиск крие рискове.

В същото време у нас процентът напълно ваксинирани продължава да е около 30.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!