Прокуратурата и здравните власти проверяват скандалния случай с двамата починали пациенти, оставени на стълбите на пловдивска болница.

Видеото заснема съпругата на един от мъжете. Той е на хемодиализа, преместван е от клиника в клиника и, според разказа на жената, е оставен с часове на стълбите пред новото COVID отделение.

От болницата заявиха, че отделението работи от няколко дни и е имало „логистичен проблем“. По случая тече проверка.

Ужасът от първо лице

Кошмарът на Мария Господинова започва преди четири дни, когато съпругът й – на хемодиализа, е преместен от инфекциозна клиника към новоразкритото COVID отделение в токсикологията в другия край на града. По пижама и с кислородна бутилка: „Два часа стояхме на земята нямали асансьор до третия етаж, нямали инвалидни колички“.

Така жената остава да чака заедно с мъжа си: „Между втория и третия етаж свърши кислородната бутилка докторът вече беше дошъл, той носеше бутилката до втория етаж, на първото стъпало свърши кислородът махна му докторът кислородната маска, взе си я в отделението и моят мъж остана на стълбите между втория и третия етаж. Изтичах до горе, няма въздух, звъня на звънеца, излезе докторът, казвам му „Помогнете, дайте килсород!“, той отговаря „Нямаме бутилки“. Не мога да го кача сама, помогна ми лекарят, сложихме го на инавлидна количка и го закарахме в диализата, не знам дали успяха да го включат… Той почина“.

До мъжа на Мария на стълбите чака и друг пациент, който също по-късно губи битката за живот. Неговият син заяви по телефона за bTV, че мъжът е бил в добро здраве: „Той никога не е влизал в болници. Той нямаше нито диабет, нито кръвно, никакви придружаващи заболявания. Една седмица преди да го вкарам в болница – той беше с температура, адекватен беше, обслужваше се сам. Той живее сам. Можеше да поживее още доста време“.

Двете почернени семейства вероятно ще си търсят правата по съдебен път.

Логистиката, която убива
 
Болницата започна вътрешна проверка. „Проблемът е бил че това отделение работи от 3-4 дена, логистиката не била напълно изчистена. Аз мисля, че това повече няма да се получава, това, че има забавяне при качването на пациента до съответната клиника и легло, ще се установи кой точно е виновен за това нещо“, заяви директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.

Според шефа на токсикологията причината за дългото чакане пред вратата е липсата на персонал – след преобразуването три четвърти от работещите напуснали. „Това е нещастно съвпадение на факти, организацията е направена, на 98 процента работи – максимално на силите на ограничения персонал“, заяви проф. Янко Илиев.

Според здравния министър претоварената система не оправдава случилото се: „Това е недопустимо, показаното е неприемливо за човешките очи. Но, когато работите в лечебни заведения и познавате процеса, тогава истината има и различен поглед“.

Премиерът Бойко Борисов също коментира случая тази вечер. 

"Съжалявам за това, което в Пловдив се е случило. Назначили сме всички проверки. Министърът може би вече е бил там. Мъчно ми е за всеки един човек и това е недопустимо и се надявам да не се получава повече", заяви премиерът. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!