В разгара на пролетта потребителите се сблъскаха с по-скъпи оранжерийни зеленчуци у нас. Това установява проверката на нашите репортери. Какви цени ни очакват на пазара?

В тази оранжерия в село Трудовец краставиците са по-скъпи с около 30% в сравнение с миналата година. Причината - повечето разходи за отопление и по-студените март и април.

„В момента вървим около 30% по-ниска осветеност от миналата година, това означава повече отопление и по-малко добив, оттам по-висока цена. Логично е. За месеците февруари, март и април цена под 4.50 лв. не е възможна“, твърди Владимир Величков, управител на оранжерия.

Прогнозата на производителя е, че зеленчуците ще поевтинеят със затоплянето. И докато краставиците от оранжерията поемат към големите вериги, на пазара в Ботевград най-продаван е гръцкият зарзават. Доматите варират между 3 лв. и 3,50 лв., а краставиците там са доста по-евтини и затова вече са продадени.

„На 2,50 лв. са краставиците. Качихме килограма само с 20-30 стотинки, за да ни върви търговията, иначе я хвърляме стоката“, обяснява продавачката Рада Микова.

На пазара в София картината е различна. Килограм червени домати струват между 4 и 6 лева, а краставиците стигат до 5,50 лв. Търговците предвиждат поевтиняване, но не драстично.

„Само 50 стотинки нагоре от миналата година. То е пазар - като се залее в един момент със стока, неминуемо ще поевтинее, но за момента няма как“, казва търговецът Димитър Костадинов.

Весела намира леко успокоение в цените спрямо скъпите по Великден. „В момента не е много страшно, защото ето тези български хубави домати, не са розови, но са 3 лева“, отбелязва клиентката.

В при цените на едро за седмица обаче се забелязва леко поскъпване. „Ако салата миналата година ни е струвала известна сума, тази година е с 1-2% нагоре“, обяснява Владимир Иванов, директор на ДКСБТ.

От държавната комисия по стокови борси и тържища виждат по-драстично поскъпване само при лука и морковите.