„Проектобюджетът е само една рамка, която служебното правителство предлага. Бяхме планирали да внесем бюджет с 3% дефицит, но трябва някакви мерки да има в този бюджет“. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Партиите до момента се изказаха негативно по инструментите, които ние бяхме предложили. Затова им предлагаме бюджет такъв какъвто е на база политиките, гласувани от 44-тото до 48-ото Народно събрание – със социалните разходи и без нови политики. Това е рамката оттук нататък е в техните ръце да решат какъв бюджет искат да има“, уточни министърът.

Стоянов напомни, че предложените от служебния кабинет мерки включваха връщане на някои данъчни ставки, както и еднократен данък върху свърхпечалбата. Той допълни, че сред инструментите е и покачване на инвестициите.

Служебният министър на икономиката определи като фалшива новина тази за отлив на инвеститори.

„Статистиката на БНБ показва 85% ръст на инвестициите за 2022 г. спрямо 2021 г. А по данни на Агенцията за инвестиции от началото на работата на служебното правителство (от август 2022 г.) до края на март са издадени 17 сертификата за инвестиции. Преди това от редовното правителство са издадени 10, тоест има 70% ръст на издадените сертификати“, обяви той.

Относно цените на храните той коментира, че производствените разходи падат, но цените – не. „Явно няма конкуренция. Картелните споразумения също са част от липсата на конкуренция, но това е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), допълни министърът.

Гледайте цялото интервю във видеото!