И вторият срок за обжалване на изравнителните сметки за парно в столицата изтече.

Снимка: btvnovinite.bg

В жалбите до омбудсмана Диана Ковачева, оплакванията на абонатите основно са:

  • сметките, в които не става ясно каква е дължимата сума
  • разминавания на дължимите суми, отчетени от топлинните счетоводители и „Топлофикация“
  • завишени сметки спрямо преходния сезон, въпреки поевтиняването на газа 

 

Отделно в „Топлофикация – София“ жалбите са около 2300, част от тях са от топлинни счетоводители.

Снимка: btvnovinite.bg

Ирина Георгиева е една от недоволните. Не разбира и защо при положение, че се отоплява на ток, а не на парно получава две изравнителни сметки, в които става явно, че дължи пари, а такса за тръбите плаща всеки месец. 


„Топломерите са на нула и двата са на 0 – и въпреки всичко получихме една сметка в началото 60 лв. за доплащане и след това, след няма и месец, още една за 50 лв. Не съм наясно какво същност взимат, след като не се отопляваме на парно“, заяви жената.

Тя  доплаща 110 лв., без да пусне жалба. Ако обаче някой от нейните съседи е поискал преизчисление на сметките от „Топлофикация“, за Ирина това ще означава, че ще получи трета изравнителна сметка.

 

 

600 жалби са пристигнали при омбудсмана. Диана Ковачева ще настоява информацията, която се изпраща в извлеченията до хората да бъде коригирана и ясна.

 

„Да я разпределят и организират така, че на първа страница на всяка една сметка да лични много ясно какво дължи всеки потребител на топлинна енергия“, заяви Ковачева.

 

 

 

От Столичната топлофикация заявиха, че няма да коментират, докато не приключи проверката на енергийното министерство, чийто срок беше удължен до края на месеца.

От Асоциацията на топлинните счетоводители пък казаха за bTV, че жалбите при тях са както всяка година и че масовото недоволство тази година няма общо с работата им.