За пръв път от 40-те години насам Българската православна църква е автор на учебници.

Светият Синод участва в конкурс на просветното министерство, с който ще бъдат избрани новите помагала по предмета „религия“. 

Той се изучава и в момента и не е задължителен, а избираем.

БПЦ и още три издателства внесоха проекти за учебници от 1 до 5 клас, по които ще се учи от следващата академична година.

Част от задачите в тях са кога празнуваме имените си дни и кои са 10-те Божи заповеди.

„Много важен аспект във всеки от учебниците са духовно-нравствените ценности, добродетелите, с цел децата да станат по-добри, по-силни, по-уверени, по-светли и градивни личности“, казва Десислава Панайотова, експерт към просветния отдел на Светия Синод.

Втората стъпка, след като внесените проекти бъдат разгледани от оценители, е да се чуе мнението и на учителите, подчертават от МОН.

Според зам.-директора на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – Симеон Ангелов, съвременните методи на преподаване позволяват предмети като религия да се изучават по достатъчно светски начин.

„Все пак няма да ги върнем децата в килийните училища. Всичко това е обвързано с християнската религия и с българските нрави и обичаи, а те са неразделни един от друг“, казва той.

Мненията сред родителите обаче са противоположни.

„Не смятам, че религиите имат място в светското училище“, казва Ива Петкова, родител на седмокласник. Според нея подобни дисциплини трябва да са част от учебните програми по история.

„Аз съм „за“, защо не. Няма нищо лошо в това“, казва Ростислав Спасов, баща на третокласничка.

За предмета „религия“ освен учебници в раздел „православие“, бяха внесени проекти за помагала за още два раздела – ислям и неконфесионално обучение.

Вносител на проектите на учебници по ислям е Главното мюфтийство.