Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви против идеята религията да стане задължителен учебен предмет, предаде БТА. Темата той коментира след среща с атриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил в четвъртък.

„В момента религията е разтворена в няколко учебни предмета, които се изучават”, посочи министър Танев.

Той добави, че вероятно чрез новия закон за предучилищното и училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране на всяко отделно училище към учебните програми, ще има възможност за по-голяма координация на това, което се изучава в момента, и за добавянето на някои нови елементи.

Министър Танев отбеляза, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а всички официално признати вероизповедания. Според него това е европейски морален закон.

„Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето”, каза проф. Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва. „Българската духовност се е крепила на религията”, коментира образователният министър.

Той съобщи, че очаква да получи от Светия синод на БПЦ синтезирано становище, което се отнася за второто четене на законопроекта за училищното и предучилищното образование.