Българската православна църква (БПЦ) и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова тепърва ще разговарят за наем на помещения в църковната с града в центъра на София. Това стана ясно от думите на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пред bTV.

Преди дни в публичното пространство се появи предварителен договор за наем на помещения в сграда на площад „Света Неделя”, собственост на църквата.
Според договора фирмата-купувач на ЧЕЗ „Инерком” на Гинка Върбакова ще наеме над 2700 квадратни метра срещу 15 хиляди лева месечно.

От Софийската митрополия излязоха с официална позиция късно снощи.

В нея се казва, че договорът не е окончателен:
„След консултация със специалисти патриарх Неофит и софийски митрополит е предприел действия за уреждане на взаимоотношенията с „Инерком” в интерес на Българската православна църква."

Пред bTV Западно и Средноевропейския митрополит Антоний определи договора като неизгоден за църквата и обясни, че разговорите с „Инерком” предстоят.

„Инерком” не е във владение на този имот не е наемател на този имот. Оттам нататък как ще бъдат развити взаимоотношенията между митрополията и тази фирма, това е въпрос на обсъждане между двете договорни страни”, каза митрополит Антоний.

Oт „Инерком” заявиха, че няма да коментират търговски отношения между частни субекти.

„Внушенията и спекулативните твърдения, които се разпространяват, целят увреждане на инвестиционния интерес на групата. Категорично заявяваме, че ще защитим доброто си име по съдебен ред срещу всеки, който уронва нашия авторите”, гласи позицията на компанията.

Според юристи дори и предварителен, договорът има правна сила. Клауза в него предвижда фирмата на Върбакова да преведе 150 000 лв. авансово. По закон, ако църквата е получила парите, но развали договора,  трябва да ги върне в двоен размер –  300 000 лева.