Никаква конкретика и никаква готовност за създаване на държавна агенция за разследвания и преформатиране на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество не вижда председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров. Той коментира темата пред журналисти, след като бюджетната комисия в НС одобри проектобюджета на структурата за тази година.

По думите му разчетите отразяват състоянието на КПКОНПИ и нейните правомощия в сегашната ситуация. Цацаров отбеляза, че в обществото се говори за мащабни промени, но, например, по линия на незаконно придобитото имущество Министерството на правосъдието разбира реформата „като ревизиране на част от исковете“.

Снимка: БГНЕС

„В това ръководство на МП професионален капацитет за изготвяне на такъв законопроект не съществува. Идеята за новата агенция за разследване не се възприема толкова еднозначно, колкото говорят в публичното пространство. (…) Ако всичко това до момента не беше просто политическо намерение, щеше да има законопроект“, заяви Цацаров.

Той разкритикува политиците от мнозинството, които не показали „смелост“ да го поканят да присъства на двучасовата дискусия за оставката му в пленарната зала вчера, а освен това трябвало „поне малко да почетат“, преди да му задават въпроси и сега обявяват себе си „за морални съдници“, след като 7 години не са си казвали мнението открито.

По отношение на разминаването между съгласувания от КПКОНПИ проектобюджет и внесената в парламента версия, Цацаров беше категоричен: „Истината е, че част от тези норми съдържат огромен корупционен риск. Преформатирането на Агенцията по вписванията и премахването на съдиите по вписванията ще засегнат всеки български гражданин“.

Сред 89-те нови параграфа Цацаров открои и други, които антикорупционната комисия не е съгласувала и при по-ранен проектозакон – възможността правни кантори да осъществяват процесуално представителство вместо държавните юрисконсулти без процедура по ЗОП.

От Министерство на финансите казаха, че не са длъжни да съгласуват с антикорупционната комисия направени предложения в рамките на Министерския съвет.