Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки за придобити недвижими имоти от три публични фигури след "публикации в медиите".

Това са председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, синът на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Три от проверките са данъчни и са изпратени на Националната агенция за приходите.

Четвъртата е възложена на Антикорупционната комисия. Тя е за конфликт на интереси между Борислав Сарафов и сина му.

ВКП изисква нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Димитров и съпругата му, описано в публикациите в медиите, както и копие от нотариалното дело за тази сделка. ВКП изисква и от банката - ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко - продажбата, уточняват от прокуратурата.

Във връзка с информацията за проверката на мен и семейството ми декларирам готовност за пълно съдействие, се казва в изявление на Пламен Георгиев.

С оглед нормалното протичане на проверката и нейната безпристрастност излизам в отпуск, за да няма никакво съмнение, че по какъвто и да е начин бих повлиял на резултатите, посочва още председателят на Антикорупционата комисия.

Още вчера президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев като покани неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.

По материалите, касаещи сина на директора на НСлС, както и директора на НСлС Борислав Сарафов – прокуратурата ще проверява твърдения за това, че Сарафов младши е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им, както и за това, че директорът на НСлС Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС.

По материалите, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – ще се проверяват твърдения за нарушения във връзка с апартамент на улица "Елемаг" в София, купен от фирма "Артекс".

Премиерът Бойко Борисов препоръча замесените в имотни скандали да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск.

"Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има такива скандали, дали е депутат, председател на парламентарна група, министър на правосъдие или зам.-министър на спорта, се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега, но понеже има хора и от съдебната система, те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички - да излязат в дълъг отпуск, докато различни от тях институции направят проверките", препоръча премиерът.