В България има истински сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на заседанието на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, съобщава „Фокус”.

В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава“, заяви той.

В тази връзка Сотир Цацаров отбеляза, че в Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за производство на нелегални цигари по информация на МВР. „На база на данните от ГДБОП можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти“, обясни главният прокурор.

И суровините, и материалите за производство също са дошли от нашата страна.

Цацаров обясни и какво означава „автономно производство”: „В две от фабриките у нас работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики. Живеят изолирано във фабриките”. Обвинител №1 допълни, че обектите са имали сериозна охрана, системи за наблюдение, а в Карнобат са били установени и модерни дизелови генератори, които гарантират непрекъсната работа.

Именно заради това главният прокурор се обяви за въвеждане на наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за производство – дейности, които в момента не се наказват, за разлика от държането и продажбата.

„Ако приемете, че трябва да има наказание и за производство, тя трябва да бъде далеч по-висока. Една степен по-ниска трябва да бъде за разпространение и държане”, обясни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!