„Български пощи“ са бутани към фалит чрез неизгодни имотни сделки. Това заяви в ефира на „Тази сутрин“ на bTV новоназначеният директор на дружеството Богдан Теофанидис.

Той даде пример с почивна станция на Пощите с 80 легла в ски курорта Пампорово, която е отдавана под наем на частна фирма срещу 2320 лв. на месец.

bTV провери колко изгодна за държавата е сделката.

Почивна станция „Боровинка“ е отдадена под наем след търг. Печели го бургаската фирма „Диламар“ преди 3 години.

Новият директор на Пощите цитира данни от вътрешна проверка по случая: „Наемът, който плаща фирмата на държавата през „Български пощи“ всъщност е 2320 лв. в сезона на месец за цялата сграда, не за една стая. Легловата база е за около 80 човека, това означава – 2 лв. за стая на ден в пика на сезона в Пампорово. Това четем в доклада. Това, което виждаме в момента, е, че един и същи оценител „Български пощи“ използват повече от 10 години.

Потърсихме за коментар и фирмата наемател.

„Беше в окаяно състояние. Едва ли не услуга им направихме, като я вземахме и допринесохме да има що-годе нормален вид“, каза управителят на „Диламар“ Валентин Геогргиев.

Той твърди, че настанявал само свои работници и е вложил в ремонти там над 58 000 лв.

bTV се свърза и с лицензирания оценител "Консорциум Имоти Груп – България“, който е дал оценка за наема от около 2500 лв. за месец.

„Оценката е през 2018 г. след две много слаби години в Чепеларе и в района на Пампорово. Второто, което е, базата е в много лошо състояние. Паднала мазилка, течове от покрива и всичко това е отчетено. Дори в едното от крилата стаите са били целите наводнени. Когато държавно предприятие отдава под наем винаги в договорите залагат това, че всички ремонти, реконструкции, подобрения и т.н. са за сметка на наемателя“, коментира Наско Атанасов от фирмата.

Кадрите отвътре в станцията са ни предоставени от наемателя и оценителя. Да влезем и снимаме лично обаче не бяхме допуснати.

А новият директор на пощите уточни, че тепърва ще се изчислява дали и колко загуби е претърпяла държавата от наема на базата в Пампорово.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!