Голям успех за наши математици в областта на изкуствения интелект. За първи път от 32 г. насам българи публикуват статия по темата във водещо списание. Сред авторите е и дванайсетокласничка от бургаската математическа гимназия.

За броени часове целият Бургас започна за говори за успеха на Теодора.

„Този успех започва много отдавна, като аз лично за себе си мога да говоря за учителката ми по математика в първи клас, която ме вдъхнови да се занимавам с математика - госпожа Динева. Продължава с учителите ми в математическата гимназия тук - госпожа Пашова и госпожа Каналева, които поддържаха този мой интерес“, споделя тя.

Теодора се интересува от изкуствения интелект и по-специално от алгоритмите, които пазят от злоупотреби с личните данни на потребителите. Пише такъв заедно с Анна Михалкова, Никита Цой и д-р Никола Константинов.

„Изключително хубаво е, че успяваме с програмите ни да привлечем българи и чужденци на изключително високо ниво, учещи в престижни университети да правят наука в „Инсайт“, казва д-р Никола Константинов, ръководител на проекта и преподавател в института.

Анна Михалкова е студентка в Цюрих. Теодора завършва училище тази година и ще решава какво да следва и къде.

„Може би ще е приложна математика или компютърни науки. След като завърша, искам да се завърна тук в България“, казва тя.