Шивачки от Кърджали протестират за близо 600 000 лв., които им дължи работодател. Частната фирма не функционира от юни миналата година

Всичките 175 служители са освободени и вече осми месец не могат да си получат забавените възнаграждения. Десетки от тях се събраха днес пред входа на предприятието и искат среща с някого от ръководството, за да разберат кога ще си получат изработените пари – имат да получават между 3 и 6 заплати.

Снимка: btvnovinite.bg

Работниците са се принудили да наемат адвокат, който да защитава интересите им.

„Проблемът е сериозен, ощетените работници са голям брой. Извършени са многократни проверки. В хода на всяка проверка са давани предписания, които имат задължителен характер на изпълнение. В случая са установени неизпълнени предписания“, коментира Катя Филипова, директор на Инспекцията по труда в Кърджали.

Фирмата е собственост на гръцки инвеститор, към момента във фирмата се намира само бившият управител, който разполага с пълномощно, за да представлява компанията пред институциите.

По думите ѝ предстои фирмата да бъде обявена в несъстоятелност и в цеха да влезе синдик, за да могат работниците да си вземат заплатите. Те ще бъдат вписани като кредитори и ще могат да получат до три брутни заплати от гаранционния фонд на Националния осигурителен институт.