Бум на кърлежите в столичните паркове и градини. Лекарите съветват да избягваме неокосените тревни площи, да носим дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, както и да не излизаме без шапка, защото косата е идеална среда за забиване на кърлеж.

Преди две години Николина Димитрова била ухапана от кърлеж в парка. Оттогава е по-внимателна както за себе си, така и за дъщеря си.

„Повече се оглеждаме и не ходим по неокосени поляни и площи. И лежим на хамаци, а не на тревичките”, заяви тя. Виктория Венциславова всеки ден се прибира от парка с по няколко кърлежа по кучето ѝ. Рекордът ѝ е осем наведнъж.

Оказва се, че кърлежите по домашния любимец са опасни и за неговия стопанин. „Няма да е пресилено, ако кажа, че ежечасно имаме пациент, който е с някакъв вид паразит, и то кърлеж. Ако един кърлеж се закачи за животното и няма препарат, който да го убие, макар и много рядко, има шанс този кърлеж да се прикачи към човека вкъщи”, заяви д-р Георги Николов, ветеринарен лекар.

Пред инфекциозния кабинет на Центъра по заразни и паразитни болести всеки ден чакат между 30 и 40 души, ухапани от кърлеж.

„Вали почти всеки втори ден. Това благоприятства развитието на кърлежите. Най-много кърлежи има през май и юни, през юли и август намаляват. И трябва да се има предвид кърлежът да се махне максимално бързо. Колко по-малко престои на тялото, толкова по-малък е рискът”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

25% от кърлежите в страната са носители на лаймска болест. От Столичната община обясниха, че редовно обработват парковете и междублоковите пространства срещу кърлежи. В следващите дни предстои и обработка на градинките в кварталите.