Преименуване на „Булгартабак Холдинг” на „Български инвестиционен холдинг” е първа точка от извънредно заседание на акционерите на компанията, насроченото за 11 април, съобщава специализираното издание „Сий Нюз”, като се позовава на покана, публикувана в Търговския регистър.

Втората точка е свързана с промени в устава, които към този момент не са известни.

През 2017 г. „Булгартабак” продаде за над 100 млн. евро най-големите си марки цигари на „Бритиш Американ Табако”.

В средата на януари затвори последната голяма компания на холдинга – „БТ-Благоевград”. Агенцията за следприватизационен контрол очакваше обяснение от мажоритарния собственик какво налага тези мерки, като не е известно да е получавала такова. 

Стотици останаха без работа и в столицата, след като през 2016 г. проправителствени турски медии нарекоха депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски „император на нелегалните цигари”, той продаде публично известния си дял в „Булгартабак”, а компанията обяви, че е загубила ключови свои пазари заради клевети.

„София-БТ” приключи съществуването си след продължили месеци наред неясноти и протести на работници, които питаха кой е реалният собственик.

Според приватизационния договор има срок от 10 г. (до 14 октомври 2021 г.), в който дружеството трябва да запази основния си предмет на дейност и седалището си в България. Допустимо е дружеството или някоя от дъщерните компании в този период да не работи – но за не повече от общо 12 месеца и то без спиране на всички дружества едновременно.