Доклад на Турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата стана повод активисти на „Да, България” да „прекръстят” „Булгартабак” на “CONTRABANTABAC: Corruption Without Frontiers”, съобщиха от политическата сила. Надписът беше поставен пред офиса на компанията.

Повод за партийната акция стана публикуваният през миналия месец отчет за дейността на турската служба за 2016 г. На стр. 62 в него се посочва следното: „Беше изготвен и предоставен на „Интерпол” доклад по повод факта, че продуктите на работещата в България компания „Булгартабак” се превръщат в източник за снабдяване на контрабандистите на наша територия”.

Според формацията на Христо Иванов българската прокуратура не е разследвала данните в турския доклад. Цитиран е Сотир Цацаров да казва по въпроса: „За да се самосезирам по доклад на тяхната служба за контрабанда, не просто трябва да прочета някъде, че такъв доклад има, а такъв доклад трябва да съществува и да стигне по възможните официални канали”.

"Да, България" сезира прокуратурата, парламента, президента и ОЛАФ за случая. "Дали адекватно реагират българските служби в тази ситуация, дали има политически чадър около "Булгартабак" и тази ситуация, ако има такъв, от кого е той и свързан ли е със скритата собственост в "Булгартабак"?", запита Христо Иванов.

Към момента официален коментар от страна на "Булгартабак" и на прокуратурата няма.

Това не е първият международен сюжет с участието на „Булгартабак”. През пролетта на миналата година дружеството обяви, че заради „очерняща медийна кампания” спира продажбите в Близкия Изток. Междувременно в печата в Турция (особено по време на скандала на Анкара с Москва) се тиражираше друга версия – че холдингът е свързан с престъпни схеми, които в крайна сметка са пълнили касата на терористични организации.

Каквато и да е причината, 400 работници от „София-БТ” останаха на улицата, заводът беше сринат, а оборудването – изнесено.