"Булгаргаз" е разгледал днес всички 15 оферти за доставка на 550 милиона куб. м синьо гориво. Договори обаче ще се сключат, едва след като през следващата седмица с предложенията се запознае новото ръководство на дружеството, научи bTV.

Доставчиците в търга са български, румънски и турски.

„Руски доставчици няма, има от региона. Важно е да се знае, че има и предложения с пазарни отстъпки от 5 до 30 евро, но общото ценообразуване ще зависи от всички условия“, заяви за bTV председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.

Офертата на "Шиниър" изтича утре, точно в 18 часа, допълни той. Иван Топчийски уточни, че България има "50% шанс" да сключи договор за доставката на 3 танкера с втечнен газ от Съединените щати.

Пред bTV Топчийски каза още, че газ през зимата ще има, но на висока цена. 

Той обясни още, че газохранилището в Чирен е пълно на 55%.

"Добрата новина е, че за последното тримесечие количества на газ има, не толкова добрата новина е, че в момента индексите се движат все още нагоре и ще бъде скъп този газ. До края на годината е трудно как ще се развие, но за съжаление цената в момента е нещо от рода на 320-330 лв. за съжаление“, допълни Топчийски.

Бившият изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ Иван Дреновички е скептичен, че може да сключим сделка за танкерите от САЩ, понеже няма къде да ги разтоварим.

„Тази оферта е невъзможна, тъй като се оферира нещо, което няма къде да бъде прието“, каза той.

За спешни мерки срещу високите цени на газа се обяви омбудсманът Диана Ковачева. В свое писмо до служебния премиер Гълъб Донев тя настоява за компенсации за трайно по-високите сметки за газ.

"Предлагам приоритетно изработване на нова правителствена програма за компенсиране на част от повишените разходи за природен газ на домакинствата и на топлопреносните
предприятия", посочва Диана Ковачева.

Според омбудсмана мярката трябва да е поне до края на годината и с възможност - до края на отоплителния сезон догодина.