На Велика събота България чества 145 години от Априлската епопея. bTV ще е със специална празнична програма още от сутринта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избрахме да дойдем на единственият град музей по няколко причини. Навършват се 145 години от Априлското въстание и то ще бъде отбелязано с мащабна възстановка на събитията отпреди век и половина. След това в неделя е празникът на града и Копривщица посреща своите първи гости. Но има и дена много важна трет причина – гордеем се с Копривщица, но има исторически факти, които слабо познаваме и дори не знам. Знаете ли например, че костницата в центъра на града е построена от благодетеля Ненчо Палавеев, който изпраща 1000 английски лири, за да бъде увековечена паметта на героите в Априлската епопея? Започваме „Тази събота“ точно в 8:00 ч. в Копривщица и от студиото ни в София“, споделя Жени Марчева.

В Клисура също ще бъде направена възстановка на събитията от въстанието. Там ще бъде репортерът на bTV Новините Анна-Мария Конова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Клисура въстава само няколко часа след Копривщица и подбалканското градчеа успява да извоюва свободата си само за шест дни, след което е опожарено. Но 145 години по-късно жителите на града са признателни на предците си, които са платили с живота си, вярвайки, че ще постигнат свободата на България“, казва Анна-Мария Конова.

Тържествата в Клисура започнаха още във вечерта н Разпети петък. Честванията ще продължат с тържествена проверка на представителните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Същинската кулминация се очаква на Велика събота с възстановки на Априлското въстание.

Проследете честванията на Априлската епопея в ефира на bTV.