На тази дата, точно преди 145 години, избухва Априлското въстание.  Неудържимият порив за свобода завършва неуспешно, но въпреки това остава в историята като един от най-ярките примери за храброст и смелост, на която е способен народът ни в името на своето освобождение! При потушаване на въстанието са избити над 30 000 души, а много селища са опожарени и разрушени. И все пак - Априлското въстание се оказва онази революция, необходима на народа ни, за да достигне до бленуваното Освобождение само няколко години по-късно.

Автобусният транспорт в София

Революция, но от много по-скромен мащаб, се е състояла в София на 20 април 1935 година. Тогава тръгват първите автобуси в столицата!  В началото автопарка на общината включвал 10 автобуса "Прага", а до 1940-а са доставени още 10 автобуса МАН и два „Мерцедес“. След избухването на Втората световна война,  този вид транспорт запада. Бомбардировките унищожават голяма   част от автобусите, другите са спрени от движение, заради липсата на части и така в следвоенните години превозът на пътници се извършва само с 8 коли.  За сравнение – първият трамвай тръгва по улиците ни още в края на 19 век, а първия тролей 6 години след автобуса. Сега съставът на градския транспорт наброява над 650 автобуса, които поемат огромен поток от пътници –всекидневно.

Първият българин на Еверест

И още един връх за страната на този ден – в пряк и преносен смисъл. На 20 април през 1984 година български алпинист за първи път изкачва връх Еверест. Сам, без кислород и само за 33 дни - Христо Проданов е и първият алпинист, покорил върха през април, когато условията в планината са изключително тежки. По радиостанцията си на колегите си в базовия лагер той казва "Аз съм на върха!".   

Уви, Христо Проданов не може да се радва на постижението си дълго, защото само два дни по-късно, спускайки се към базовия лагер, той загива. Посмъртно е награден с почетното звание "Герой на Народна република България".