bTV ще предава на живо тържествата на връх Шипка на Трети март от 8 ч. сутринта до обед, включително и в обедната емисия Новини.

Патриарх Кирил и негово светейшество българският патриарх Неофит ще отслужат тържествена литургия на Трети март в храм-паметника „Рождество Христово” в Шипка. Всичко там вече е готово.

Храм-паметникът е едно много специално място. Освен иконите по стените, вътре има мраморни плочи, на които са изписани хиляди имена на загиналите в освободителната война, на български опълченци, на руски войници, на всички други, които са се включили в боевете, за да сме днес ние свободни.

Изключително красивата църква на Шипка ще посрещне утре официалните гости. Оттам ще предава репортерът на bTV Десислава Ризова. Ще бъдем на живо от Националния военно-исторически музей заедно с Мариана Векилска.

Ще бъдем и пред Паметника на Незнайния войн с Жени Марчева, а Антон Хекимян от храм-паметника в Шипка ще замине към заветния връх, за да е заедно с хората, които ще отдадат почит на загиналите за нашата свобода.

И за всички, които искат да посетят утре тържествата – пътят е почистен и може да се стигне, но движението ще бъде блокирано, така че колите от Шипка нагоре към върха ще бъдат спирани от дясната страна.

За потомците на героите в bTV ви разказваме цяла седмица.