БСП официално внесе вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3. Социалистите депозираха в деловодството 78 подписа, а мотивите им са 40 страници.

Очаквано, вотът на недоверие е за провал в сферата на околната среда и водите. От БСП провеждаха совалки за вота до последно. Получиха подкрепа и от извънпарламентарните партии „АБВ“ и „Движение 21“.

„Няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи в момента са в режим на водата и има опасност това число да расте, дишаме най-мръсния въздух, а България е превърната в сметище“, уточни лидерът на левицата.

Тя призна, че правителството е взело мерки за овладяване на кризите, но по думите ѝ те са временни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение.

Снимка: БГНЕС

Управляващата партия отговори, че коалицията е стабилна, а мотивите на БСП целят политическа нестабилност. От ГЕРБ и Обединени патриоти бяха категорични, че вотът няма да успее. 

„БСП твърдят, че имат алтернатива. Ние сме я виждали и сме запознати с „Визия за България – един документ, които изцяло неглижира политиките за опазване на околната среда. Един документ насочен не към хората, а към бизнеса. Ще се запознаем с мотивите, имаме отговорно отношение и сме готови за дебат”, категорична е Василева.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че опозицията е длъжна да иска вотове на недоверие, особено когато има вътрешни проблеми и предстои избор за ново ръководство.

Вече е ясно, че вотът ще бъде подкрепен от БСП и ДПС. „Воля” все още мислят, а позицията на независимите депутати остава неизвестна.