БСП върна нереализиран мандата за съставяне на правителство на президента.

Корнелия Нинова подчерта, че са направили всичко по силите си в преговорите, но ИТН, ДБ и ИБГНИ не са ги подкрепили. "Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност - пред държавата и пред народа в такъв момент", заяви лидерът на БСП.

"Уви, предстоят ни нови избори и нови преговори", отбеляза Румен Радев, като изрази надежда, че БСП ще бъде "градивен участник".

Той благодари на министрите и зам.-министрите социалисти в служебното правителство, "които със своята работа заслужиха за момента доверието на хората".

Снимка: Ладислав Цветков

Президентът и лидерът на левицата разговаряха близо 20 минути, като не са обсъждали точната дата на третите за годината парламентарни избори, но социалистите са категорични, че те трябва да са две в едно.

Според Корнелия Нинова сега най-важно е приемането на актуализацията на бюджета. Тя обясни защо социалистите са гласували предложения, заедно с ГЕРБ и ДПС.

"Ако търсят извинение за провала на третия мандат, да си го търсят където искат. Днес БСП, ГЕРБ и ДПС гласувахме заедно на пенсионерите да се дадат по 120 лева заради COVID кризата. Те са най-бедни и най-много не могат да посрещнат идните дни. Не ме интересува какво говорят ИТН за бракове, сватби и коалиции. Оттук нататък думата има българският народ", каза Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

На въпрос дали с такива противоречия между партиите в парламента може да се роди следващо правителство след изборите, Нинова отвърна, че се надява да има спокойствие и повече разум.

От левицата не съобщиха и дали са имали готова номинация за министър-председател, тъй като са искали да обсъждат имена с останалите формации на промяната.

Датата на новите парламентарни избори все още не е ясна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!