Очаквано днес Българската социалистическа партия върна на президента третия мандат за съставяне на кабинет и отиваме на предсрочни парламентарни избори.

Парламентарните избори може да са на 11 юли, прогнозира президентът. До дни ще е ясен и служебният кабинет. Социалистите държаха папката с третия мандат точно една минута и 14 секунди.

Президентът предупреди, че е възможно, ако изборите се повторят като резултат, да изпаднем от политическа в конституционна криза. Затова е важно партиите да преосмислят приоритетите си и да постигат единство за решаване на проблемите в страната.

В 11 ч. президентът прие представителите на БСП за България и им връчи мандата.

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората.  Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Взехме решение, получавайки мандата, веднага да го върнем. Няма промяна от тогава досега“, каза Корнелия Нинова, връчвайки обратно папката на президента. 

Президентът е категоричен, че служебното правителство, което ще назначи, ще е гарант за демократичните процеси.

„Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която, за съжаление, настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, а и в конституционна криза“, каза държавният глава.

Президентът ще разпусне парламента другата седмица с назначаването на ЦИК.

"Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли", заяви държавният глава.

След края на церемонията Корнелия Нинова обяви, че егоизмът е надделял над разума:

„Нито една от партиите в парламента не си говори с другите, надделя партийното его, личният егоизъм и желанието спешно да се отиде на избори, за да спечелят още повече гласове. Това политическо късогледство доведе до тази ситуация“.

Президентът поиска от левицата експертно подготвени кадри. Решението дали партийни експерти да участват в служебното правителство ще се вземе от Националния съвет на партията.

Разпускането на парламента и назначаването на новата Централна избирателна комисия ще стане едновременно следващата седмица с укази, планирани за обнародване на 11 май. Затова изборите ще са на 11 юли - два месеца по-късно, както е по Конституция.